Kochani!
Zapraszamy na tydzień z najlepszą gęsiną na Świętego Marcina!
Czy wiecie, że cykl hodowlany gęsi rozpoczyna się wiosną, a kończy późną jesienią. I to właśnie wtedy jest ona najlepsza!
Gęsie mięso jest ciemne, bardzo delikatne w smaku, po upieczeniu pięknie też pachnie. Gęsina jest jednym ze zdrowszych rodzajów mięsa. Zawiera dużo cennego białka oraz cały zestaw witamin i związków mineralnych, między innymi fosfor, żelazo i magnez. Choć mięso nie należy do chudych, ma jednak dość korzystny skład tłuszczów – sporo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nasze specjalne menu:
Przystawka:
– Domowy półgęsek, pigwa, aronia, róża – 39zł
– Pierożki z gęsiną, piana z borowików, skorzonera, sos z czarną kurką – 34zł
Zupa:
– Bulion z gęsi, żołądki gęsie, kasza perłowa, ziemniaki parsienne, jajko – 25zł
Dania główne:
– Noga z gęsi, assiette z dyni, kopytka, sos truflowy – 75zł