Tytuł projektu: Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstwa Ratuszova poprzez poprawę efektywności energetycznej
Cele projektu:
Celem głównym projektu jest wzrost konkurencyjności przedsiębiorstwa Wnioskodawcy poprzez zwiększenie jego efektywności energetycznej.
Cele szczegółowe:
1) termomodernizacja obiektu Wnioskodawcy,
2) modernizacja linii technologicznej urządzeń przeznaczonych do wytwarzania i przetwarzania żywności w zakresie zwiększenia efektywności
energetycznej,
3) wprowadzenie innowacji procesowej, produktowej i technologicznej.
Planowane efekty:
Produkty projektu:
1) Liczba przedsiębiorstw otrzymujących wsparcie: 1szt.
2) Liczba przedsiębiorstw otrzymujących dotację: 1szt.
3) Inwestycje prywatne uzupełniające wsparcie publiczne: 451 435,36 zł
4) Liczba przedsiębiorstw wspartych w zakresie ekoinnowacji: 1 szt.
5) Liczba przedsiębiorstw, które w wyniku wsparcia poprawiły efektywność energetyczną: 1 szt.
6) Liczba zmodernizowanych energetycznie budynków: 1 szt.
7) Liczba zakupionych środków trwałych: 25 szt.
8) Dodatkowa zdolność wytwarzania energii cieplnej ze źródeł odnawialnych: 3,52 MWt
Rezultaty projektu:
1) Wzrost zatrudnienia o 2 EPC
2) Zmniejszenie zużycia energii końcowej o 682,98 GJ/rok
3) Ilość zaoszczędzonej energii cieplnej o 417,58 GJ/rok
4) Ilość zaoszczędzonej energii elektrycznej o 73,73 MWh/rok
5) 1 innowacja nietechnologiczna – wytwarzanie sosów opracowaną innowacyjną metodą Sous-Vide
6) 1 innowacja produktowa – ekologiczne, zdrowe sosy oparte o tradycyjną recepturę odtworzoną z początków XX w.
7) 1 innowacja procesowa – możliwość personalizacji ekologicznych, zdrowych sosów opartych o tradycyjną recepturę
Wartość projektu: 1 084 272,38 zł
Wkład Funduszy Europejskich: 632 837,02 zł