Kochani!

Zapraszamy na tydzień z najlepszą gęsiną na Świętego Marcina!

Czy wiecie, że cykl hodowlany gęsi rozpoczyna się wiosną, a kończy późną jesienią. I to właśnie wtedy jest ona najlepsza!

Gęsie mięso jest ciemne, bardzo delikatne w smaku, po upieczeniu pięknie też pachnie. Gęsina jest jednym ze zdrowszych rodzajów mięsa. Zawiera dużo cennego białka oraz cały zestaw witamin i związków mineralnych, między innymi fosfor, żelazo i magnez. Choć mięso nie należy do chudych, ma jednak dość korzystny skład tłuszczów – sporo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Nasze specjalne menu:

Przystawka:

– Domowy półgęsek, pigwa, aronia, róża – 39zł

– Pierożki z gęsiną, piana z borowików, skorzonera, sos z czarną kurką – 34zł

Zupa:

– Bulion z gęsi, żołądki gęsie, kasza perłowa, ziemniaki parsienne, jajko – 25zł

Dania główne:

– Noga z gęsi, assiette z dyni, kopytka, sos truflowy – 75zł